Sari la conținut

FALIMENTUL INSTITUȚIILOR PUBLICE

Instituțiile publice spre deosebire de societățile comerciale, nu au drept motor profitul, astfel că, activitatea acestora trebuie să fie mereu stimulată de … ceva sau cineva.
Stimulii pot fi interiori sau exteriori funcție de zona din care ei se manifestă.
Stimulii interiori, cei mai importanți, sunt reprezentanți de conducătorii aleși sau numiți, care aflați la un moment dat la comanda instituției, impun sau nu un suflu nou, activității acelei instituții.
Stimulii exteriori sunt reprezentați de modificări legislative, schimbări de guverne, schimbări de politici europene, presiunea organizată sau neorganizată a cetățenilor.
Dincolo de uzitată expresie ”instituția publică este în slujba cetățenilor” trebuie înțeles, faptul că, totalitatea activităților instituțiilor publice dintr-un Stat fac ca acel Stat să existe, și funcție de performanța acelor activități se determină nivelul de civilizație și prosperitate al poporului respectiv.
Instituțiile publice ca și firmele au nevoie de sisteme de lucru performante.
Activitatea unei Instituții publice este guvernată de reglementări legislative. Obiectul de activitate este instituit și comun tuturor instituțiilor publice similare, performanța fiecărei instituții în parte este dată de  sistemul de lucru propriu, proiectat și implementat.
Conducătorii  cu voință, inteligenți și experimentați, știu că, pentru a avea activități eficiente trebuie să aibă un sistem de lucru performant, implementat în cadrul instituției pe care o conduc. Sistemul de lucru bine proiectat și corect implementat este cheia succesului oricărei organizații, fie ea, chiar și o instituție a Statului.
De ce nu sunt agreate sistemele de lucru în instituțiile Statului?
Sistemele de lucru, chiar și cele mai puțin performante, instituie o anumită ordine în procesul organizației, astfel că, se realizează un inventar al resursei umane ce trebuie cuplat la sistem. Are loc, practic o conștientizare a nevoii de resursă umană, de cele mai multe ori resursa umană este în exces, dar sunt și situații când este insuficientă (primării din mediul rural). Fiind insuficientă, ca și la firmele mici, se produce un fenomen regretabil de a transforma acei puțini angajați în așa numiți ”oameni orchestră”, ”buni la toate” ce determină ca activitatea acestora să fie neperformantă.
Introducerea fiecărei entități în malaxorul sistemului de lucru, uneori duce la revolta anumitor angajați (politruci, lipitori de afișe și / sau ”porumbițe”) deoarece sistemul de lucru le anihilează libertatea (trebuie să vină la serviciu), le scot la iveală incompetența, îi responsabilizează. Și cum mai toate instituțiile Statului sunt politizate, decizia introducerii unui sistem de lucru în activitatea instituțiilor se ia la sediul partidului și de regulă se concluzionează că este mai bine fără…
Nu desființați sisteme de lucru existente!
Desființarea unui mod de lucru existent și neînlocuirea imediată cu alt mod de lucru duce la haos. Dacă nu ai reușit să demarezi implementarea unui nou sistem de lucru nu îl desființa pe cel vechi!
Dacă ești conducător de instituție și îți dorești să pui acea instituție în slujba cetățeanului, angajează o firmă specializată, care să-ți proiecteze un sistem de management performant. Rolul tău, va fi apoi, de implementare al acestui sistem în organizație, nu în cea de partid și în instituție. Inerența la schimbare va fi mare, dar, odată implementat îți va garanta succesul. Sistemele de lucru performante au marea calitate că nu ai nevoie de o resursă umană genială.
Este singurul drum care va evita falimentul instituțiilor publice!

PER

Sursa coloanei sonore: YouTube,Frightmare – Jimena Contreras

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *