Sari la conținut

TÂRGUL DE CRĂCIUN

Sărbătoarea Crăciunului este una din cele mai iubite și așteptate sărbători din România. De Crăciun se îmbină atât de frumos spiritul creștin cu consumerismul  specific acestor vremuri.
Am vizitat Târgurile de Crăciun din capitalele județelor din vestul țării și dincolo de luminițe și decorațiuni, am remarcat un fapt comun acestor târguri, prețul exagerat de mare al produselor de consum oferite de comercianții cantonați în devenitele deja celebre căsuțe de lemn. Am văzut copii pofticioși dezamăgiți pentru că părinții lor nu își permit să le cumpere dulciurile din târg, am văzut bătrâni întrebând cât costa produsele și plecând plini de frustrare.
Oare care este prețul degrevat de profit pentru o plăcintă care se vinde cu 25 lei?
Oare care este prețul degrevat de profit pentru un kurtos kalacs care se vinde cu 30 lei?
Oare care este prețul degrevat de profit pentru o ciocolată de casă în folie care se vinde cu 45 lei?
M-am oprit asupra prețurilor acestor produse pentru că acestea sunt cele mai dorite de copii și bătrâni.
România, cred că, este țara cu cele mai mari prețuri la mâncare!
Ascunși sub iluzia produselor ”făcute în casă”, comercianții (mai degrabă speculanții) recurg la astfel de prețuri pentru a câștiga …iluzii. Am  încercat să înțeleg logica lor și am concluzionat că, dacă ei fac profit mare, suntem noi cei proști, iar dacă nu fac profit, ori sunt proști ori sunt leneși. Este adevărat că dacă scazi prețul de vânzare crești vânzarea dar în aceste condiții ca să rămâi la un anumit profit prognozat trebuie să faci mai multe plăcinte, mai mulți  kurtos kalacs, deci trebuie să muncești mai mult și nu cred că sunt dispuși să facă acest lucru.
Târgurile de Crăciun vor avea prețurile la fel de mari atâta timp cât noi, cei ce mergem acolo, vom accepta să cumpărăm la prețurile acelea inexplicabile. Ca să aveți elemente de comparație gândiți-vă cât costă o pâine cu semințe și comparați cu prețul plăcintei, cât costă orice ciocolată din magazine și comparați prețul cu cel al ciocolatei de casă!?!? Și ca să mai aveți un element în plus de analiză întrebați-vă dacă această ciocolată de casă conține cacao naturală!?!?!
Concluzionând, prețurile comercianților nu au nimic cu spiritul Crăciunului.

PER

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *