Sari la conținut

AMINTIRI DIN PAKISTAN

Republica Islamică Pakistan a apărut la 14 august 1947, ca sciziune a Indiei bazată pe criterii religioase, creându-se  două națiuni separate, Pakistan și India, ieșind din dominația Imperiului Britanic. Inițial, Pakistanul era format din două zone ce erau despărțite, în estul respectiv vestul Indiei, Pakistanul de Vest, actualul teritoriu al Pakistanului și Pakistanul de Est actualul teritoriu al Bangladeshului.
Constituția adoptată în anul 1956, declară Pakistanul ca fiind un Stat democratic islamic.
Starea de tensiune istorică dintre Pakistan și India, exacerbată în conflicte deschise armate și  războaie precum și războiul civil din anul 1971, fac ca Pakistanul de Est să se separe, apărând noul Stat Bangladesh. În perioada Războiului rece, Pakistanul s-a poziționat în siajul S.U.A., fiind puntea de aprovizionare cu arme puse la dispoziție de americani a mujahedinilor contra regimului comunist de la Kabul. Statul pakistanez deține arme nucleare fiind singurul Stat islamic aflat în această poziție.
În planul politicii externe, conducătorii pakistanezi au încercat permanent plasarea țării ca o putere regională, inițiind numeroase organizații internaționale cu scopul coagulării lumii islamice. Din punct de vedere al dezvoltării economice, Pakistanul se plasează într-o zonă mediană a regiunii, având caracteristici de dezvoltare pentru viitor.
Deplasarea în Pakistan s-a realizat în luna septembrie a anului 2011, o perioadă marcată de o creștere exponențială a terorismului în lume cât și în regiune, din cauza executării lui Osama bin Laden, ucis pe data de 2 mai 2011 în Abbottabad, localitate situată la aproximativ 111 km nord-est de Islamabad, de către un comando al armatei americane. Osama bin Laden, conducător al Al-Qaida, a fost cel care a  coordonat atacul asupra Turnurilor Gemene ale World Trade Center din New York, devenind inamicul numărul unu al guvernului S.U.A.
După atentatul de la 11 septembrie 2001, SUA invadează Afganistanul cu scopul alungării guvernului taliban de la Kabul, urmând o stare de război ce se va încheia în 2021 prin retragerea armatei americane și implicit a aliaților din NATO.
Guvernul pakistanez a pus la dispoziția SUA și aliaților săi, inclusiv României, parte din aeroporturile sale pentru a se putea face aprovizionarea trupelor dislocate în Afganistan.
Logistica trupelor militare române, dislocate în Afganistan, avea zonă de tranzit obligatorie Pakistanul, o zonă cu stabilitate și predictibilitate volatilă.
În scurta ședere în Islamabad, am resimțit starea de tensiune dată de numeroasele măsuri de siguranță prezente pentru preîntâmpinarea atentatelor teroriste, armata pakistaneză era prezentă în zonele cheie ale orașului, chiar și deplasarea în Lahore, capitala provinciei Punjab, s-a realizat sub protecție militară.
Delegația română condusă de senatorul Titus Corlățean, Președinte al Comisiei pentru Politica Externă al Senatului României, la acea vreme, secondat de senatorul liberal Raymond Luca și senatorul social-democrat  Georgică Severin, a abordat aspecte referitoare la relațiile politice si economice in plan bilateral, evaluarea situației politice și de securitate din regiune, precum si cooperarea internațională in combaterea terorismului, vizita oficială în Republica Islamica Pakistan realizându-se la invitația președintelui Senatului pakistanez, Farooq Hamid Naek.
Dincolo de componenta oficială a prezenței în Pakistan, am avut plăcerea de a vizita Monumentul Pakistanului, monument național, poziționat pe dealurile Shakarparian din Islamabad, ce simbolizează unitatea poporului pakistanez și o Expoziție de păpuși administrată de o conațională născută în Timișoara, căsătorită cu un cetățean pakistanez, actor în vogă al cinematografiei pakistaneze la acel moment. În cadrul expoziției am văzut păpuși cu simbolistică din cultura pakistaneză dar și română, păpuși de toate dimensiunile, mici, mari și supradimensionate.
Ca și în 2011 și în prezent, Pakistanul își caută drumul printre națiunile planetei.

PER

Sursa coloanei sonore: Eternal Garden – Dan Henig

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *