Sari la conținut

ÎNFRÂNGEREA OCCIDENTULUI – CAP. I

Occidentul, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, a considerat că a învins comunismul și că această doctrină a fost aruncată la lada de gunoi a istoriei. Îmbătat de succes și neglijând ultimele bastioane comuniste, Cuba, Vietnam, Laos, Coreea de Nord dar în special Republica Populară Chineză, și-a îndreptat atenția către lumea arabă și estul Europei.
Între războaiele irakiene, democratizarea estului Europei, demolarea autocrațiilor și dictaturilor din nordul Africii, occidentul, mai lua din când în când poziție față de Coreea de Nord, care își creștea continuu arsenalul nuclear, dar mai făcea și incursiuni în Afganistan și instituia drastice sancțiuni Iranului, Stat cu ambiții de putere regională care are pe rol un ambițios proiect de a deveni națiune deținătoare de armă nucleară. Iranul slab dezvoltat tehnologic, a înțeles repede, urmând exemplul Coreei de Nord, că pentru a se pune la adăpost de represaliile occidentului trebuie să dețină arsenal nuclear.
China era socotită de strategii occidentali ca o țară înapoiată, cu un regim autoritar, neprietenoasă dar nici periculoasă.
Uitând de Piața Tienanmen din 4 iunie 1989, occidentul încet, încet, a purces la relocarea fabricilor și uzinelor sale în China. Acțiunea, conform celor declarate de curând de reprezentanții occidentului, s-a realizat din  dorința de a oferi poporului chinez imaginea prosperității și a schimba calea Chinei din zona comunistă în democrație capitalistă. Pare a fi un act cu tentă caritabilă, ce nu a avut succes, dar cine crede aceste afirmații ce încearcă să explice greșelile acestei acțiuni? Decizia de relocare a fabricilor și uzinelor în China a avut o singură cauză, maximizarea profitului. Cei care considerați că explicația oficialităților occidentali este corectă și veți găsi ca argument faptul că, relocarea se putea realiza și în India, o țară cu cea mai mare populație a globului și cu venituri foarte mici pe cap de locuitor, și acest lucru nu s-a realizat, vă spun că, nu este un argument credibil. Disciplina din societatea chineză în comparație cu starea boemă din societatea indiană, face diferența privind maximizarea profitului.
Relocarea fabricilor și uzinelor s-a făcut într-un ritm alert, industrii întregi au fost strămutate.
Elita occidentală, arogantă și superficială, condusă doar de interese privind maximizarea profitului, a oferit Chinei acces la tehnologie și apoi la bani. China a multiplicat repede întregi linii de fabricație, având acces la tehnologii de fabricație, într-un timp relativ scurt a devenit cel mai mare producător din lume de … ce vreți voi. Nu există produs de larg consum pe care să nu îl fabrice China în cantități enorme și la prețuri foarte mici. Toate acestea au invadat piața globală și au dus la închiderea societăților comerciale ce nu puteau face față prețurilor produselor similare din China la o calitate satisfăcătoare. Uitați-vă în jur și observați câte produse au marca ”Made in China” și veți înțelege mai ușor amploarea fenomenului. Occidentul nu poate practica politici protecționiste prin aplicarea de taxe vamale descurajante, pentru că, produsele lor, fabricate în China, trebuie să aibă piețe de desfacere și pentru că occidentul are nevoie de tot ce se realizează acolo. Aduceți-vă aminte de blocajul din piața mondială din perioada pandemiei covid, când planeta ”se bătea” pe măștile de protecție fabricate în China!
Poziționarea greșită privind conflictul din Ucraina, a permis cuplarea Chinei cu Federația Rusă. Conflictul din Ucraina trebuia să rămână la statutul de conflict regional și înceteze repede, negocierile din martie 2022 au fost un bun prilej de a opri războiul, cele două beligerante acceptaseră o platformă comună de pace dar occidentul prin vocea lui Boris Johnson a oprit pacea.
Tratatele comerciale și militare, semnate cu Federația Rusă îi oferă Chinei liniștea necesară pregătirii unei confruntări cu occidentul dar în special cu S.U.A. Accesul la resursele ieftine ale Rusiei oferă Chinei posibilități noi de dezvoltare, de întărire a capacităților sale energetice și deschide o piață de peste 140 de milioane de oameni. Noile relații ruso-chineze fac ca Republica Populară Chineză să privească mai puțin în nord și să se concentreze pe sud-est și est spre Pacificul de nord.
VA URMA

PER

Sursa coloanei sonore: Youtube,Final Girl – Jeremy Blake

Sharing is caring!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *