Sari la conținut

STATUL NAȚIUNE VERSUS CORPORAȚIE

Lumea se schimbă!
Ultimul secol a fost martorul unor metamorfoze abrupte, în intervale de timp relativ scurte, cu efecte majore. Societatea umană este într-o continuă fierbere, bombardată de informații și interese. Am trecut de la mercantilism la capitalismul corporatist, cu ușoare urme de condimente socialist – naționaliste și socialism – comuniste, fără ca omenirea să-și găsească echilibrul și bunăstarea. Într-o  logică darwiniană  am crede că societatea capitalist corporatistă ar fi o formă de organizare a societății umane superioară celor anterioare, dar oare este așa?
Specia umană, declarativ, acceptă ca principii corecte ce trebuie să guverneze societatea umană, libertatea, justiția, echitatea, solidaritatea, toleranța, generozitatea, dreptul la viață, egalitatea, binele și răul, ecologia, dar cât de respectate sunt ele în politicile actuale? Câte din principiile enunțate mai sus sunt acceptate / implementate în capitalismul corporatist?
Motorul corporațiilor este profitul.
Structura lor organizatorică este realizată de asemenea manieră pentru a realiza profituri mari, în intervale mici de timp, oriunde li se ivește o oportunitate. Este nociv să faci profit? Nu, nu este nociv, dacă respecți principiile enunțate mai sus. Poți maximiza profitul, poți să fii lacom, poți zeifica banii și capitalul respectând principiile de mai sus? Nu, nu pot funcționa împreună aceste deziderate! Dovadă că nu pot funcționa este marea criză economică din 2008, dovadă sunt politicile de aservire ale guvernelor în Statele în care aceste corporații operează în detrimentul națiunilor, dovadă sunt tacticile de tip ”lăcustă” practicate de către corporații.
Corporațiile nu au avut și nu vor avea nici în viitor preocupări filantropice, umaniste. Sub anonimatul acționariatului acestea sunt  lipsite de scrupule, de etică fără nicio preocupare față de ecologie și oameni.
Sunt corporațiile noile instrumente ale imperialismului?
Întâmplător sau nu corporațiile, aceste ”entități de afaceri multinaționale”, sunt capitalizate de fonduri din State foste imperii sau State dominatoare. Literatura de specialitate folosește apelative de tip ”corporații americane”, ”corporații britanice”, ”corporații germane”, ”corporații franceze”, ”corporații japoneze”. Este mult mai facil și elegant să obții profit, dintr-o activitate economică desfășurată într-un Stat terț, de regulă fostă colonie, nedezvoltat, corupt, care apoi să fie impozitat sau nu în Statul declarat ca sediu al corporației, decât să cucerești acel Stat cu toate cheltuielile necesare ocupației. Mai mult, investiția corporatistă este privită ca o investiție benefică asupra nivelului de trai a acelei populații, ca un semn de stabilitate politică și economică a Statului respectiv. O manipulare mizerabilă!
Ce este de făcut?
Statul – națiune este singura soluție democratică de a stopa efectele capitalismului de tip corporatist? Într-o epocă în care Corporațiile sunt mai puternice decât foarte multe entități Statale prin mijloacele financiare de care dispun, în care ”oamenii de Stat” sunt rari și foarte rari, în care politicienii nu mai au valori și principii și pot fi corupți cu pălincă și cârnați, în care nu mai sunt idealuri, într-o lume a globalizării ce are consecințe distrugerea identităților naționale și a valorilor umane, într-o lume în care guvernele nu mai sunt în slujba cetățenilor, da, avem nevoie de STAT – NAȚIUNE. Avem nevoie de această entitate care să legifereze și să limiteze acumulările primejdioase de capital ale corporațiilor.
Puterea necontrolată naște monștrii. Trebuie să inventăm o societate echilibrată și echitabilă bazată pe principiile umanității.
A venit timpul schimbării!

PER

Sursa coloanei sonore: YouTube,The Piano Guys

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *